Meny Lukk

Tispe eller hannhund

Et av valgene man må ta før man kjøper en hund, er om man ønsker en tispe eller hannhund. De kjønnsmessige forskjellene kan variere fra fra rase til rase, men de vanligste forskjellene er:

Løpetid

Tisper får løpetid ca. to ganger i året og må da passes ekstra på. Noen eiere synes blødningene er plagsomme, andre merker ikke noe særlig fordi hunden blør lite eller slikker opp etter seg. Noen tisper blir litt humørsyke pga hormonelle endringer i forbindelse med løpetid og eventuelt også dersom innbilt svangerskap inntreffer etter løpetid. Dette kan få Tinka, rottweiler, 10 ukerbetydning hvis man skal bruke hunden i konkurranse eller jakt ol. Men for eiere som kun er ute etter en god familiehund, vil det sannsynligvis ikke spille noen stor rolle.

Hannhunder har «løpetid» hele tiden. Dette vil si at hannene alltid er interessert i tisper og da spesielt løpetisper, noe som gir utslag i form av stress. Ved teft av tispe i løpetid er det ikke uvanlig at hannhunden «mister hodet». Han pistrer og klynker, og trekker i båndet for å komme bort til fristelsene. Han kan også mer enn gjerne finne på å stikke av ved første anledning, og han er oppfinnsom! Tispene, på sin side, tar gjerne det hele med stoisk ro, og venter tålmodig til hannhunden kommer på besøk. Dette varierer dog fra tispe til tispe, noen kan finne på å stikke av for å finne en egnet hannhund.

Gemytt

Her er det store raseforskjeller. Generelt er hannene mer lekne og kosete, mens tispene er mer «seriøse» eller rolige. Noen tisper kan være kranglete mot andre tisper. På den annen side finnes det mange hanner som ikke liker andre hanner. Med god sosialisering kan man forebygge slike problemer.

Helse

Hanner og tisper er stort sett utsatt for de samme sykdommene, men tisper kan i tillegg få livmorbetennelse og jursvulster. Endel hanner får forhudsbetennelse som krever at man skyller forhuden. Hanner med kun en testikkel i pungen, har økt risiko for kreft i testikkelen som sitter igjen oppe i buken.

Publisert iFør man får hund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.