Meny Lukk

Valg av rase

Velg en rase som du passer sammen med!

Når man har bestemt seg for å ha hund, er det viktig at man finner en rase som passer til ens livsstil og ønsker, og ikke minst, en rase som man har mulighet til å gi et godt liv. Det finnes over 400 raser å velge mellom, alle med forskjellige utseende, bruksegenskaper, motivasjoner, helseproblemer osv., og alt dette må tas med i betraktning når man skal finne den perfekte hunden. Har man tenkt å bruke hunden til et bestemt formål som jakt, gjeting, bruks mm., er det lurt å ta kontakt med mennesker fra disse miljøene for å få forslag og hjelp til valg av rase. Hundeeiere kan ha en tendens til å ha forkjærlighet for sin egen rase, så det er derfor lurt å undersøke om flest mulig forskjellige raser. Ofte kan det være smart å se bort fra gamle fordommer mot visse raser. Ting man har hørt om ulike typer hunder kan vise seg å ikke stemme, og man kan ofte bli positivt overrasket over hvor allsidige enkelte raser er.

Blandingshunder

Velger man blandingshund, kan livet som hundeeier bli ekstra spennende. Man vet ikke helt sikkert hvordan hunden vil bli seende ut, og gemyttet til hunden kan ikke forutsies på samme måte som en rasehund. Man vet heller ikke hvor store valpene blir som voksne. Som regel vet eieren av moren til blandingskullet hvem hunden deres har parret seg med, sånn at identiteten til valpefaren kan opplyses til en eventuell kjøper.

Når man ønsker en familiehund

Som regel er man ute etter en hund som i første rekke skal være en del av familien, som skal kunne tas med på besøk eller på turer sammen med andre, som skal kunne gå løs i skogen, som skal komme overens med andre hunder eller mennesker, være forholdsvis enkel å trene og godta at fremmede kommer på besøk. Det er da viktig å tenke på hva de forskjellige rasene er avlet fram for og hvordan dette passer inn i ditt liv.

Endel raser er avlet fram med hensyn på bruk som jakthund. Typisk drivende jakthunder, polarhunder, mynder og terriere har stor jaktlyst og vil være vanskelig å kunne slippe løs i skogen uten at den stikker av så snart den får teften av vilt. Disse rasene har i tillegg et stort behov for fysisk trening og aktiviteter som gjør at man bør tenke seg godt om hvorvidt man er i Joey, blanding mellom Pointer og Labrador – 3 mnd.stand til å gi en slik hund et godt liv.

Et annet eksempel er raser som er avlet fram for å beskytte mennesker eller eiendom. Disse vil som oftest ha en sterk beskyttelsestrang og dette må man ta hensyn til ved at man enten velger en annen rase eller ved at man trener riktig for å unngå problemadferd som vokting av eiendom og familie overfor fremmede, samt vokting av mat og leker overfor eieren.

Gjeterhunder er kjent for å være nervøse og/eller stresset. Dette har delvis å gjøre med at de skal følge med på omgivelsene og reagere raskt i arbeidet de er avlet for, samt at de skal være utholdende. Det at de er aktive og reagerer på lyder og synsinntrykk er helt normalt og ønskelig, men de er avhengig av riktig miljøtrening og aktivisering for at de skal lære seg å takle alle påvirkninger uten å bli nervøse eller stresset. Hvis du vet at du ikke har mulighet til å gi hunden flere timer med fysisk og mental trening hver dag, bør du ikke velge en gjeterhund.

Andre ting man bør tenke på når man velger rase

Bjeffing
En del gjeterhunder, vakt- eller vokterhunder og jakthunder har en lav terskel for bjeffing. Dette vil si at de bjeffer lett, ofte og mye på mennesker, dyr, lyder eller av ren kjedsomhet. Det går til en viss grad an å kontrollere dette, men dersom dette er en adferd man ikke ønsker hos hunden sin, bør man holde seg unna disse rasene.

Stell
Langhårete hunder krever mer pelsstell enn korthårete. De trekker ofte inn mer skitt, og snøklumper har en tendens til å sette seg fast i pelsen. Til gjengjeld røyter korthårete ofte mer og de korte hårene er vanskeligere å støvsuge opp. Det at hunden trenger mye pelsstell som børsting, klipping eller stripping trenger ikke nødvendigvis være en ulempe da det gir mulighet til å ha mye nærkontakt og kos med hunden. Men man må være klar over at noen raser krever mye stell for at hunden skal ha det bra. Hva som kreves av stell kan de enkelte raseklubbene svare mer utfyllende på.

Helseproblemer
Noen raser er mer utsatt for helseproblemer enn andre og dette er ting som bør tas med i betraktning ved valg av rase. Typiske problemer som går igjen er hofte- og albueleddsdysplasi, plager med infeksjoner i ører eller øyne, problemer med å føde valper pga kroppsform, hudproblemer, utstående øyne som lett blir skadd, pustevansker eller problemer med tårekanaler som følge av for kort snute, epilepsi og andre lidelser som kan være arvelig betinget. Mavedreining er for eksempel et problem som oftere oppstår hos raser med dype brystkasser, som Boxer, Rottweiler Schæfer o.s.v. Dette bør man ta hensyn til i forbindelse med tidspunkt for fôring og turer.

Størrelse
Her gjelder det å finne ut hva man vil trives best med selv. Små og store hunder er like mye hunder, men egner seg ofte til litt forskjellige aktiviteter. Noen foretrekker små hunder fordi de er enkle å ta med seg, løfte opp osv., mens andre foretrekker mellomstore hunder fordi de er små nok til å ha kontroll over og kan løftes i nødstilfeller, mens andre igjen foretrekker store hunder for deres robusthet. Små hunder er ofte mer aktive enn de større, som gjerne er litt roligere og avslappet. Det er en myte at små raser nødvendigvis trenger mindre mosjon enn større raser. Behovet for fysisk trening er da også avhengig av hundens fysiske form og vaner. En hund som er godt trent og får mye mosjon, vil naturlig nok ha et større behov for fysisk aktivitet enn en som får lite mosjon. Levealderen varierer på små og store hunder. Store raser har kanskje en gjennomsnittlig levetid på 8-9 år, mens små raser gjerne lever opptil 12-15 år dersom de holder seg friske. Hvilken størrelse du velger får smak og behag avgjøre, men det er viktig å være klar over fordeler og ulemper når du tar valget.

Utseende
Det beste rådet om utseende er å la det komme i annen rekke. Velg hund ut fra hvilke egenskaper du ønsker av hunden og ikke ut fra hvordan den ser ut. Man blir glad i dem uansett.

Det endelige valget av rase

Du kan starte med å lage en liste over egenskaper du ønsker hunden skal ha, samt hva du ønsker å gjøre sammen med hunden. Når du er klar for å begynne å se på de forskjellige rasene, kan du kjøpe eller låne en bok med oversikt og beskrivelse av de forskjellige hunderasene for å finne frem til raser som kan være aktuelle. Vær klar over at rasebeskrivelsene i hundebøkene kan være litt upresise og at du bør gjøre grundig undersøkelse av rasen før du tar det endelige valget. Når du har funnet en eller flere raser som passer, er tiden inne for å prate med folk som kjenner rasen(e). Utstillinger er fine for å få inntrykk av flere hunder og de forskjellige rasene. Norsk Kennel Klub kan hjelpe deg med å finne kontaktpersoner og valpeformidlere for de forskjellige raseklubbene.

Publisert iFør man får hund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.