Meny Lukk

Hvordan lære valpen å dele?

Denne uka fikk jeg en e-post fra en tidligere kursdeltager, med spørsmål om råd. Valpen har ved to anledninger knurret og glefset når den har fått tak i noe den ikke skal ha og eier prøver å ta det tilbake, eller ta valpen ned fra sofaen der den ikke skulle være. Tenkte at det kanskje er nyttig å dele svaret jeg ga:

Det vi hundetrenere kaller for ressursforsvar er et ofte misforstått område, og det er lett å gjøre vondt verre hvis vi håndterer det med å bli streng eller sint.
Å forsvare noe hunden oppfatter som sitt er helt naturlig adferd for hunder- de har ikke samme regler for mitt/ ditt og rett/ galt som oss, og da blir det lett misforståelser!

Ressursforsvar

Det er også helt naturlig at valper ‘stjeler’ ting- valper utforsker i stor grad verden med munnen… Det hunden har under seg eller i munnen ser den som sitt. Andre hunder vil stort sett heller aldri prøve å ta det.
Hvis vi forsøker å ta fra/ fysisk flytte hunden opplever hunden oss fort som en trussel, og at den må forsvare seg for å beholde det den har. Da kan den reagere med å f eks knurre eller glefse- hunden bruker de aller tydeligste signalene den har for å si STOPP! GÅ VEKK!

Svaret er derfor å unngå å ende i konflikt med hunden. Ikke å ‘vise hvem som er sjefen’- da bekrefter vi bare for hunden at vi ER en trussel, og hunden lærer bare å reagere mer/ raskere neste gang!
Så når valpen eller hunden din får tak i noe den ikke skal ha må du ha litt is i magen. Det er veldig lett å reagere instinktivt med å ta fra hunden og/ eller bli sint i slike situasjoner, men det er ikke så smart.
I beste fall lærer valpen at det er en effektiv måte å få deg til å jage den på. I verste fall blir hunden mer og mer redd for at du skal ta ting den har.

Å dele eller gi fra seg ting den har er ikke naturlig for hunder. Derfor må du lære valpen at det er lurt å gi deg det den har; og at mennesker og spesielt menneskehender rundt mat, tyggebein og andre ting hunden har ikke er en trussel. Isteden lærer vi valpen at det forutsier gode ting!

Noen enkle og effektive grep for å forebygge mat- og ressursforsvar hos både valper og voksne hunder er:

  • Gå forbi og tilsett noen biter godis i maten når valpen spiser. Gjenta over flere dager til du ser tydelige tegn på glad forventning når valpen ser deg komme bort mens den spiser
  • Gjenta samme prosess med tyggebein og leker
  • Når valpen er skikkelig glad for å se deg, og gjerne også slipper det den har i påvente av din belønning anbefaler jeg å øve på å bytte tyggebein mot noe ekstra godt, og gi tilbake tyggebein. Vinn- vinn for valpen!
  • Gjenta med leker og andre ting du lar valpen få tak i
  • Aldri ta fra valpen, alltid bytte; og det du bytter med bør alltid være bedre (i valpens øyne) enn det den har!
  • Øv masse på å bytte kjedelige ting og gi valpen tilbake det den hadde- vinn/ vinn!
  • Unngå å jage/ ta fra valpen ting uten å bytte. Da blir det fort en morsom lek for valpen, eller den blir uvillig til å gi deg ting fordi den er redd for å miste det
  • Lær barna at hvis valpen har/ tar noe den ikke skal så må de rope på en voksen

Kriseløsning hvis valpen får tak i noe som er veldig verdifullt eller veldig farlig: løp vekk fra valpen, f eks til kjøleskapet og finn frem noe kjempespennende! Da vil valpen sannsynligvis enten slippe det den har for å komme og se hva du har, eller komme med det den har så du kan bytte.

Hvis hunden må flyttes, unngå å gjøre det fysisk. Gå heller vekk og rop på hunden, og belønn den for å komme. Da vil hunden lære at det lønner seg å høre på deg!

Her er noen flere artikler om dette temaet:

https://hunomhund.no/2019/01/bytt-ikke-stjel/…

https://adferdstrening.wordpress.com/om…/vanlige-problemer/…

https://www.valpehagen.com/ressursforsvar/…

Det viktige umiddelbart er å forebygge ved å lære hunden at det lønner seg å høre og gi deg ting, og unngå å ende i konflikt med hunden så den mister tillit og problemet forverres!

NB Hvis hunden din allerede har utviklet ressursforsvar bør du søke hjelp hos en kvalifisert, belønningsbasert adferdstrener.

Publisert iHundespråk, Valp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.